DutchEnglish
DutchEnglish

MQ scan meet motorische vaardigheid basisschoolleerlingen

AmstelveenSport hervat samen met de basisscholen vanaf 24 augustus de MQ scan voor basisschoolleerlingen. De MQ scan meet de motorische vaardigheid van een kind.

De basis motorische vaardigheden van een mens zijn: snelheid, kracht, coördinatie, lenigheid en uithoudingsvermogen. Het zijn de vijf bouwstenen van een gezonde ontwikkeling. Kinderen die actief zijn, doen deze vaardigheden spelenderwijs op. Helaas zijn kinderen tegenwoordig minder actief dan vroeger. Dit terwijl een goede motorische ontwikkeling bepalend kan zijn voor de gezondheid op latere leeftijd. Het bevorderen van de motorisch ontwikkeling van kinderen heeft dus op lange termijn een gunstig effect op de volksgezondheid.

In Nederland is geconstateerd dat 28% van de kinderen motorisch onvaardig is. In Amstelveen is AmstelveenSport vorig jaar al begonnen met het afnemen van de MQ scan op een deel van de basisscholen. Uit de voorlopige resultaten blijkt dat ook in Amstelveen 21% van de kinderen onvaardig is, waarvan 8% ruim onder het basis vaardigheidsniveau zit.

Erik Beertsen, buurtsportcoach jeugd: “Het mooie van de MQ scan is, dat de scan afgenomen wordt in een standaard gymzaal. We gebruiken gewoon het materiaal dat op school aanwezig is. We testen bewegingsvaardigheden zoals balanceren, klimmen, springen, rollen en (hard)lopen. Voor de kinderen voelt het als een gewone gymles. Ze doen er met veel plezier aan mee. Als er geconstateerd wordt dat een kind een bewegingsachterstand heeft, overlegt de school met ons en maken we samen een beweegplan dat past bij het kind. Zo zorgen we ervoor dat het kind op een plezierige manier zijn of haar vaardigheid vergroot. Uiteindelijk willen we natuurlijk dat alle kinderen in Amstelveen beweegvaardig zijn.”

Als alle MQ scans afgenomen zijn, ontstaat er een goed beeld van de motorische vaardigheid van alle basisschoolleerlingen in Amstelveen. De MQ test zal vervolgens elk half jaar herhaald worden, zodat er inzicht verkregen wordt in de ontwikkeling van deze kinderen.

Delen:

Meer nieuws

Vereniging van het jaar

Dinsdag 21 juni werd tijdens de zomerborrel de Amstelveense verenigingsprijs uitgereikt. Ditmaal vielen twee verenigingen in de prijzen.

Beweeg De Zomer Door

Diverse activiteiten van maandag t/m donderdag voor senioren om lekker de zomer bewegend door te komen!

Parkspelen 2022!

De parkspelen gaan weer van start!
Schrijf je snel in en kom lekker buitenspelen!

Zomerborrel 21 juni

Zomerborrel

Met onze relaties sluiten we graag het sportseizoen af tijdens een zomerborrel op dinsdag 21 juni op het buitenterrein van zwembad De Meerkamp van 17:00 tot 19:00 uur.

Zwem4daagse

Zwem4daagse

Doe van 21 tot en met 24 juni mee met de zwem4daagse en zwem met elkaar voor een ander.

De Kegel Family Fair Sportmarkt

AmstelveenSportmarkt

AmstelveenSport organiseert op zaterdag 25 juni 2022 de sportmarkt tijdens De Kegel Family Fair.

Nationale Buitenspeeldag

Nationale buitenspeeldag

Woensdag 8 juni is de Nationale buitenspeeldag. We komen tussen 14:00 en 16:00 uur naar twee locaties met de beweegbus. Kom je buitenspelen?

Winkelwagen

0
image/svg+xml

No products in the cart.

Verder winkelen
Skip to content