Vereniging van het jaar

Dinsdag 21 juni werd tijdens de zomerborrel de Amstelveense verenigingsprijs uitgereikt. Ditmaal vielen twee verenigingen in de prijzen: Schermvereniging Tréville en De Schakel.

De zomerborrel werd gehouden op het terrein van Zwembad De Meerkamp, waar voorafgaand aan de borrel de Zwem4daagse werd geopend. Zwembad De Meerkamp deed van 21 tot en met 24 juni mee aan de nationale Zwem4daagse zweMWeek van de KNZB en de Maarten van der Weijden Foundation. ‘Zwem met elkaar voor een ander’ was dan ook het credo van de vierdaagse. Deelnemers konden tijdens deze week geld inzamelen voor de Maarten van der Weijden Foundation, een stichting met als doel geld op te halen voor kankeronderzoek. Van der Weijden kwam het zwemfeest zelf openen; het startschot werd gegeven door burgemeester Tjapko Poppens. De voormalig olympisch en wereldkampioen openwaterzwemmen deed mee aan de warming up, zwom zijn baantjes en ging vervolgens in gesprek met drie jongens die geld hadden ingezameld voor zijn stichting.  

Na de opening van het zwemfeest was het tijd voor de uitreiking van de verenigingsprijs. Het Sportgala, waarbij naast sportverenigingen en -vrijwilligers ook sportkampioenen in het zonnetje worden gezet, kon dit jaar niet doorgaan vanwege corona. Om het seizoen toch feestelijk af te sluiten, koos AmstelveenSport voor een zomerborrel. Daar werd tevens bekend gemaakt wie zich ‘Sportvereniging van het jaar 2021’ mocht noemen.  

Dit jaar vielen twee verenigingen in de prijzen: Schermvereniging Tréville en De Schakel. Bij de beoordeling van de acht verenigingen die zich voor de prijs hadden aangemeld, werd onder meer gekeken naar de initiatieven van de verenigingen tijdens de coronatijd. De jury, bestaande uit sportwoordvoerders van de gemeenteraad van 2021, beleidsmedewerker sport van de gemeente Amstelveen Tjipke Bokma en Heleen van Ketwich Verschuur,directeur van AmstelveenSport, kon geen keuze maken tussen de twee. Na overleg met toenmalig wethouder Sport Rob Ellermeijer is besloten voor 2021 een uitzondering te maken en de prijs twee keer uit te reiken: “De gemeente is bereid om dit jaar, bij uitzondering en eenmalig, tweemaal een verenigingsprijs te financieren. Deze eenmalige dubbele financiering van de prijs is mede ingegeven door de bijzondere corona omstandigheden die veel impact op de sport hebben en het afgelopen jaar is er geen verenigingsprijs uitgereikt.”  

Schermvereniging Tréville en De Schakel mochten een cheque in ontvangst nemen van 2500 euro en een wisselbokaal. Schermvereniging Tréville werd door de jury geroemd om hoe zij leden en vrijwilligers tijdens de coronaperiode betrokken hebben weten te houden. Het aantal leden is in de coronatijd niet gedaald. ‘Schermvereniging Tréville springt eruit om dat zij in deze coronaperiode waarin jongeren het niet altijd even makkelijk hebben en soms onzeker zijn over welk gedrag te vertonen, de vereniging stabiliteit en steun biedt omdat daar discipline, respect en beleefdheid centraal staat. Tréville is een echte inclusieve vereniging. De trainingsgroepen zijn gemengd, de jongens en meisjes schermen samen,’ aldus de jury.  

Dankzij de inzet van vele vrijwilligers kan De Schakel doen waar ze goed in is: iedereen mee laten doen in de samenleving, aldus de jury. ‘Corona maakte dat dit jaar extra lastig, daarom hebben ze schakel TV gelanceerd. Via zoom met elkaar in contact blijven. Dit heeft geweldige televisie opgeleverd. De Schakel is een bijzondere vereniging en verdient het om Vereniging van het Jaar 2021 te zijn. De inzet van de ouders, begeleiders en vrijwilligers in ongekend. Ooit begonnen in een huiskamer en inmiddels uitgegroeid tot een regionaal ontmoetingscentrum en een begrip in Amstelveen.’  

Meer nieuws

Feestelijke-start-zwem4daagse-09-07-2024-web
Feestelijke start Zwem4daagse
Meer informatie
Zwem4Daagse_Meerkamp-2024
Zwem4daagse 9 t/m 12 juli
Meer informatie
Buitenspeeldag-dansworkshop-Juvat-Westendorp-web
Buitenspeeldag Amstelveen groot succes
Meer informatie
Poeldag_strombaan-schaatsen-web
Geslaagde Poeldag
Meer informatie
Wedstrijdbad-buiten-open-30-mei-2024-web
Wedstrijdbad buiten vanaf donderdag 30 mei open
Meer informatie
AmstelveenBeach-ook-in-2024-op-het-Stadsplein
AmstelveenBeach keert deze zomer terug
Meer informatie
Ga naar de inhoud